SKYTTE ÄR EN TILLÄGNAD FÖRMÅGA! Publicerat 2019-12-03 (av Peter Siegel)
”Man kan gärna ha anlag och talang för skytte, men utan mycket och rätt träning, samt ett stort stöd går det INTE!” Menar Sveriges enda nu levande Olympiamästare i pistol som brukade avlossa ca 40 000 skott månaderna innan sina sju Olympiader och fyra OS-medaljer.
Ragnar Skanåker heter som bekant en av världens bästa pistolskyttar som med då 38 år tog ett OS-guld på sin första Olympiad i München 1972. Det var samtidigt också den första guldmedaljen överhuvudtaget på detta OS. De svenska reportrarna hade inte vaknat riktigt än och undrade vem som var denne svenske SKANAKER som TV:s OS-sändningar berättade om. Något ”Å” finns ju varken på tyska eller andra världsspråk utan man skrev då ”A” istället. Ragge hette förresten egentligen Ragnar Eriksson från födseln, född i Stora Skedvi i Dalarna, men antog namnet Skanåker senare. Med sina nu 85 år är fyrabarnspappan visserligen inte längre på världstopp, men still going strong!
Sju OS blev det sammanlagt från 1972 till 1996, men vid OS i Aten vägrades Skanåker att delta efter beslut av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med bland annat motiveringen att ”vi ska inte skicka några pensionärer till Aten”. Detta efter 28 års OS-deltagande, ett guld, två silver, samt ett brons (OBS!) på hans sista OS i Barcelona. Det var ingen i skyttevärlden som förstod det beslutet. Med sammanlagt åtta (8!) OS hade Ragge t.o.m. hamnat i Guinness rekordbok!
Det tog alltså ett tag tills man begrep att Sverige nu hade fått sin andra Olympiamästare inom pistolskyttesporten förutom Thorsten Ullman som tog guld på olympiaden i Berlin 1936. Olympiaden i München var dock tyvärr överskuggad av ett terrordåd av ”Svarta September”, en extrem palestinsk terrororganisation. Sju israeliska idrottsmän dödades och tragedin var ett faktum. Olympiaden fortsatte dock, om inte annat så för att hedra de omkomna och för att visa att demokratier och det goda i människan inte låter sig kuvas! OS är ju också ett fredsprojekt som ska förena folken!
”Ragge” var egentligen gevärsskytt från början, blev stridspilot i svenska flygvapnet och då utrustat med en pistol som han så småningom började tävla med inom det militära. Senare i det civila blev det luftpistol och standard- och fripistol för hela slanten. Det finns en gammal historia där han och några kompisar i början av Ragges skyttekarriär åkte på en tävling där han själv sköt sämst av dem. På vägen hem satt han tyst länge, men sa till slut: - Jag ska bli Olympiamästare! Allmänt gapskratt i bilen! – DU? Olympiamästare?
Men envisheten och inte minst stenhård disciplin drev honom att offra mycket tid och pengar ”för att nå målet”! Idrottsforskare konstaterar att atleter behöver ca 10 000 träningspass för att platsa i världseliten. Skanåker är inte bara olympiamästare utan även världsmästare och Europamästare! Han har bl. a. vunnit 4 VM-guld (varav ett i lag). Även EM-medaljer finns i hans stora medaljskåp. Ragnar fick en gång en fråga av en reporter om hur mycket han tränade. – Jag tränar tills tomhylsorna står upp till halsen och så tränar jag lite till! Det var Ragge i ett nötskal! Ville han bli olympiamästare så ville han!
Ragnar hade, när han lämnade det militära, köpt en bensinmack i Munka-Ljungby och kunde bestämma sin egen arbetstid så han fick tid för både träning och tävling. På senare år arrenderar han ut macken till sina anställda och är därmed en glad och fri pensionär utan några större penningbekymmer. Ragnar har även skrivit populära böcker om skytte, både på svenska och engelska. ”Bemästra pistolskytte” är nog Sveriges bästa och mest lästa lärobok i ämnet! Kan beställas via hans hemsida.
I intervjun med NP säger Ragnar att en hel del svenska elitskyttar skulle kunna nå världstoppen inom pistolskytte med hjälp av Skyttesportförbundet och även SPSF. Enligt Ragnar får unga talangfulla skyttar tyvärr inte riktigt det stödet de behöver. Blivande toppskyttar måste själva få ihop familj, jobb och pistolskytte, vilket inte är så enkelt alla gånger. – Här hemma är det inte heller som i Ryssland, Kina och andra östländer där idrottsmännen oftast är militärer. De får sin fasta lön, behöver alltså inte jobba i vanlig mening, utan kan helt koncentrera sig på sin sport. Blir en sådan skytt olympiamästare har han då sitt på det torra hela livet ut! Att ställa upp mot dessa skyttar som har obegränsat med tid och även ammo är förstås inte det lättaste! Men Ragge klarade det också!
Har du några goda råd för svenska skyttar som vill nå toppen? – Ja, först och främst måste man bestämma sig om man vill offra så mycket tid och pengar för sin sport. Och man måste ha viljan och styrkan att genomföra allt enligt en plan. Nyckelordet är DISCIPLIN! Sedan måste man diskutera med sin familj, om man har någon, om de är med på noterna!
Det finns ett rykte att Ragge hade sagt att om man vill bli skytt på internationell toppnivå så ska allting vara lugnt och harmoniskt, alla räkningar ska vara betalda och helst ska man inte vara gift heller för äktenskapet i sig är ett irritationsmoment! – Nja, det sa jag inte, men kunde ha sagt! Helt klart är att man måste ha fullt stöd även hemifrån. Sedan är det träning, träning och återigen träning. Samt att man ska delta i alla tävlingar som finns, hemma och utomlands. Rätt motion, rätt kost och inte minst också mental träning är ett måste! I de flesta andra sporterna har man tränare, coacher, samt klubbar och förbund som hjälper till. Tyvärr är det inte riktigt så hos oss. Som pistolskytt står du oftast som ensam herre eller dam på täppan! – Vem kan ändra på det? Suckar olympiamästaren som åter vill se svenska skyttars namn på internationella resultatlistor! Vem av Sveriges 18 000 aktiva pistolskyttar vill bli ”den nye Skanåker”?
GOD JUL & ETT GOTT NYTT SKYTTEÅR!
Önskar Ragnar Skanåker
|