Två Stockholmsjuniorer på väg till Sävsjö.
Inför höstterminen 2017 tog skyttegymnasiet emot fem stycken pistolskyttar som förbundet anser är lämpliga att kombinera sina studier med elitinriktad skytteträning. Två av dessa fem tillhör Stockholmsdistriktet. Michaela Jansson, Håtuna PSSK och Mattias Tuvell, Stockholmspolisens SKF
Fem pistolskyttejuniorer som förbundet anser är lämpliga att kombinera sina studier med elitinriktad skytteträning tog skyttegymnasiet emot inför höstterminen 2017. Två av dessa fem tillhör Stockholmsdistriktet. Michaela Jansson, Håtuna PSSK och Mattias Tuvell, Stockholmspolisens SKF.
Mattias Tuvell sköt med en lånad Hämmerli på Stockholmspolisens SKF ”prova på-dagar” för två och ett halvt år sedan. Nu äger han en egen Steyr och är antagen till skyttegymnasiet. Mattias är alltså ganska ny inom skyttesportens värld, men säger att han fastnade direkt. Det var så roligt med skyttet att han till och med fick sin pappa, Olle Tuvell, att börja skjuta.
Michaela Jansson däremot började tidigt, redan vid sju års ålder. – Det är lätt att det blir så när hela familjen redan skjuter! Förklarar hon med ett leende. Både hennes mamma och morfar är aktiva pistolskyttar.
Mattias och Michaela känner inte varandra sen tidigare, bara genom skyttet. Trots detta finns en hel del likheter. Båda har valt det tekniska programmet på gymnasiet, dessutom säger båda att det var just det programmet de ville gå. För att bli antagen krävs godkända betyg, samt att de sökande genomgår ett antal tester som utförs under en helg på Sävsjös skyttecenter. Skjutprov, intervjuer där det pratas lite allmänt om att bo på internat. – De vill ju veta om man fattar hur en tvättmaskin funkar liksom. Säger Michaela. –
Det blir nytt att flytta hemifrån. Lite läskigt, men spännande. Påpekar Mattias.
Beep-testet är ett konditionstest som går ut på att man springer fram och tillbaka mellan två punkter. Under testet spelas ett band eller en CD med pip-ljud i vissa intervaller. Vid varje pip ska testpersonen ha nått till nästa punkt. Under testets gång minskas tiden mellan pipen successivt, man måste alltså springa snabbare och snabbare ju längre man kommer i testet. – Det var sjukt jobbigt! Säger Michaela på härligt tonårsspråk och Mattias instämmer. Det ingår en hel del fysträning som elev på skyttegymnasiet. Eleverna får till och med fri tillgång till gym och simhall. Det är viktigt med annan träning också. Mattias berättar att han använder sig av övningen ”Skanåker” som går ut på att träna statisk styrka genom att hålla en hantel på rak arm.
Michaela brukar jogga och ta många långpromenader. Hennes längsta runda är ca 11 km. – Det är svårt att hinna med allt man vill göra när skolan tar så mycket tid. Många prov och mycket läxor är det redan nu i högstadiet. – Hur ska det inte bli i gymnasiet? Säger Michaela. Egentligen har hon inte några specifika mål med skyttet, ingen särskild tävling hon vill kvala till, men det ska bli spännande att se hur långt man kan komma. Vilka nivåer man kan nå med Jonas Fyrpihl som tränare. Då är skyttegymnasiet det perfekta valet. Elevhemmet, skolan och skjuthallen ligger alla med gångavstånd till varandra och lärarna i skolan har tät kontakt med tränarna på skyttet. För Mattias är det samma sak, bara han får skjuta så är han nöjd. Mycket skytte kommer det att bli nu under de kommande tre åren!
Ett stort LYCKA TILL även från kretsnytt!
|